Voor veel MKB-ondernemers is het verkrijgen van financiering een cruciale stap in de groei of het voortbestaan van hun bedrijf. Of het nu gaat om een banklening, financiering door middel van crowdfunding of investeerders aan boord krijgen, de aanvraag van financiering is een proces dat met zorg en precisie moet worden voorbereid en uitgevoerd. Helaas gaat het in de praktijk vaak mis. Ondernemers maken regelmatig fouten die de kans op succes aanzienlijk verkleinen of zelfs leiden tot een (directe) afwijzing van de aanvraag.
In dit artikel bespreken we een aantal van de meest voorkomende fouten die ondernemers maken bij het aanvragen van financiering en wij vertellen u ook meteen hoe u deze kunt vermijden.
Onvoldoende voorbereiding
Een van de grootste fouten die ondernemers maken is het indienen van een aanvraag zonder voldoende voorbereiding. Een financieringsaanvraag vereist een duidelijk en gedetailleerd (bedrijfs)plan, inclusief financiële gegevens, onderbouwde financiële prognoses en een helder overzicht van hoe de financiering zal worden gebruikt.
Hoe dit te vermijden: Zorg ervoor dat u alle noodzakelijke documenten hebt voorbereid, zoals een winst- en verliesrekening, balans, kasstroomoverzicht en financiële prognoses voor de toekomst, bij voorkeur met een 2 of 3 scenario’s. Wees specifiek over waar de financiering voor nodig is, zoals het aanschaffen van nieuwe apparatuur, uitbreiden van het team en/of betreden van nieuwe markten. Neem de tijd voor de voorbereiding en verslaglegging.
Onrealistische financiële prognoses
Veel ondernemers maken de fout om overdreven optimistische financiële prognoses op te stellen. Investeerders en kredietverstrekkers zijn ervaren en herkennen al snel wanneer cijfers te mooi zijn om waar te zijn. Onrealistische voorspellingen zullen hen doen twijfelen aan de geloofwaardigheid en financiële competentie van de ondernemer.
Hoe dit te vermijden: Maak realistische prognoses die gebaseerd zijn op concrete data, zoals markttrends, historische cijfers en goed onderbouwde aannames. Het is beter om conservatieve schattingen te maken en investeerders later positief te verrassen, dan andersom. Maak ook duidelijk hoe u denkt in te spelen op tegenvallers.
Specificatie van de financiering
Financiers willen precies weten waar het geld voor gebruikt gaat worden. Een vage uitleg over de bestemming van de financiering kan leiden tot twijfel en zal uiteindelijk leiden een afwijzing van de aanvraag.
Hoe dit te vermijden: Maak duidelijk waarvoor de financiering nodig is. Verdeel het bedrag in specifieke onderdelen, zoals investeringen in machines, werkkapitaal voor personeel of voorraad, en marketingkosten. Dit geeft financiers meer vertrouwen dat je een duidelijk plan hebt en dat hun investering goed wordt besteed. Zorg dat uw onderbouwing realistisch en toetsbaar is.
Verwaarlozen van de cashflow
Een andere veelgemaakte fout is dat ondernemers zich uitsluitend richten op de winstgevendheid van hun bedrijf, terwijl cashflow een nog grotere rol speelt. Zeker in de ogen van financiers. Zelfs als een bedrijf winst maakt, kan een slechte cashflow een rode vlag zijn omdat dit wijst op mogelijke problemen met het voldoen aan financiële verplichtingen.
Hoe dit te vermijden: Zorg ervoor dat je naast winstprognoses ook een gedetailleerde cashflowprognoses opstelt. Dit toont aan dat uw bedrijf in staat is om aan de kortetermijnverplichtingen te voldoen, zoals salarissen en leveranciersbetalingen. Vergeet ook het vakantiegeld niet op te nemen.
Te veel vertrouwen op een enkele financieringsbron
Sommige ondernemers richten zich volledig op één enkele financieringsbron, zoals een banklening, zonder alternatieve opties te onderzoeken. Dit kan riskant zijn, vooral als de gekozen financieringsbron niet wordt goedgekeurd.
Hoe dit te vermijden: Onderzoek verschillende financieringsopties, zoals crowdfunding, leasing, investeerders of zelfs subsidies (op investeringen). Door een mix van financieringsbronnen te overwegen, vergroot u de kans dat u het benodigde kapitaal verkrijgt en kunt u de voorwaarden optimaliseren.
Gebrek aan eigen inbreng
Veel financiers willen zien dat de ondernemer zelf ook bereid is te investeren in het bedrijf. Dit toont aan dat u vertrouwen heeft in uw eigen plannen en bereid bent om het risico te dragen. Als een ondernemer geen eigen vermogen inbrengt of niet borg wil gaan staan (voor een bepaald bedrag), kan dit als een gebrek aan toewijding worden gezien.
Hoe dit te vermijden: Als u zelf geen substantiële financiële middelen hebt, overweeg dan andere vormen van betrokkenheid, zoals het herinvesteren van winsten in plaats van dividend uit te keren. Dit kan investeerders laten zien dat u zichzelf inzet voor het succes van uw bedrijf. Een financier kan u ook vragen op een andere manier zekerheid af te geven. Dit heeft als doel om uw commitment te vergroten en hun risico te verlagen.
Onduidelijk of zwak businessmodel
Een financier wil zeker weten dat het businessmodel van uw bedrijf levensvatbaar is en ook in de toekomst winstgevend kan zijn. Ondernemers die een vaag, onvolledig of zwak businessmodel presenteren, lopen het risico dat hun financieringsaanvraag wordt afgewezen.
Hoe dit te vermijden: Zorg voor een gedetailleerd en goed onderbouwd businessmodel dat laat zien hoe uw bedrijf waarde creëert, hoe het zich onderscheidt van concurrenten en hoe het op de lange termijn winstgevend zal zijn. Dit moet duidelijk naar voren komen in uw businessplan. Laat dit zien in uw plannen, maar ook in de cijfers. Zorg voor duidelijke, goed onderbouwde prognoses.
Verwaarlozen van de kredietwaardigheid
Financiers zullen in de meeste gevallen de kredietwaardigheid van een ondernemer of het bedrijf onderzoeken voordat zij overgaan tot het verstrekken van een lening. Ondernemers die niet op de hoogte zijn van hun eigen kredietscore of de financiële gezondheid van hun bedrijf, kunnen voor onaangename verrassingen komen te staan.
Hoe dit te vermijden: Controleer uw eigen kredietwaardigheid en zorg ervoor dat uw bedrijf up-to-date is met alle financiële verplichtingen. Los eventuele achterstallige betalingen af en probeer openstaande schulden te verminderen voordat u een financieringsaanvraag indient.
Niet meegaan met de tijd
De wereld van bedrijfsfinanciering verandert voortdurend, met nieuwe financieringsvormen zoals fintech-platforms en duurzaamheidssubsidies die aan populariteit winnen. Ondernemers die zich alleen richten op traditionele opties, missen mogelijk kansen.
Hoe dit te vermijden: Blijf op de hoogte van de nieuwste trends in bedrijfsfinanciering. Overweeg alternatieve financieringsopties zoals factoring, leasing of crowdfunding. Onderzoek welke opties voor u passend zijn, afhankelijk van uw bedrijfsbehoeften en de beschikbare mogelijkheden.
Niet inwinnen van professioneel advies
Een laatste veelgemaakte fout is dat ondernemers proberen om het financieringsproces alleen te doorlopen, zonder professioneel advies in te winnen. Het aanvragen van financiering kan complex zijn, en een klein foutje kan leiden tot vertraging en zelfs afwijzing. Ook de gemiddelde accountant / boekhouder is niet altijd op de hoogte van alle financieringsmogelijkheden.
Hoe dit te vermijden: Overweeg om een bedrijfsfinancieringsspecialist in te schakelen, Hierdoor loopt het proces van een financieringsaanvraag soepel. Het opstellen van een solide businessplan, het verzamelen van de benodigde documenten en het navigeren door het financieringsproces en natuurlijk uiteindelijk het realiseren van de bedrijfsfinanciering is namelijk dagelijks werk.
Wilt u eens verder praten over uw uitdagingen?
De financieringsspecialisten van MKB Advies Partners zijn is volledig thuis in de mogelijkheden en routes om een bedrijfsfinanciering te verkrijgen. Maak gratis kennis met een adviseur bij u in de regio en laat u bijpraten over de mogelijkheden voor uw bedrijf.
Neem contact op Meer artikelen