Nadat tussen koper en verkoper een akkoord is bereikt en een intentieovereenkomst of koopovereenkomst is getekend, is de verkoper verplicht om aan een due diligence onderzoek (ook wel boekenonderzoek genoemd) mee te werken. Maar wat houdt zo’n boekenonderzoek eigenlijk in?
Een due diligence onderzoek stelt de juistheid van de aan de koper gepresenteerde informatie vast en brengt de risico’s en kansen van de over te nemen onderneming in beeld. Een veelgehoorde uitdrukking is het voorkomen van het vinden van “lijken in de kast” nadat een bedrijf is overgenomen.
Het uitvoeren van een grondig due diligence onderzoek is eigenlijk onmisbaar bij bedrijfsovername en is niet alleen iets voor ‘grote’ bedrijven. Naast dat de koper verplicht is om onderzoek te doen voordat deze het bedrijf koopt, geeft een due diligence onderzoek ook nuttige informatie als basis voor eventuele verdere onderhandelingen. Tenslotte voorkomt het verrassingen achteraf.
Een boekenonderzoek wordt meestal uitgevoerd door een team dat bestaat uit een accountant, een fiscalist en een jurist. In het due diligence rapport worden de risico’s binnen de onderneming (financieel, fiscaal en juridisch) weergegeven, gevolgd door verbeterpunten voor de situatie na de overname.
De resultaten van een due diligence onderzoek kunnen leiden tot aanpassing van de transactievoorwaarden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als blijkt dat de werkelijke cijfers of situatie van het bedrijf niet kloppen met de verwachtingen van de koper toen het bod werd uitgebracht.
Daarom is het van belang vooraf goed af te spreken welke afwijkingen reden kunnen zijn tot aanpassing van de voorwaarden.
Tip: Bij de start van een bedrijfsovername dienen al eventuele risico’s voor verkoper en koper in kaart te worden gebracht en meegenomen te worden in het overnameproces. Dit scheelt vaak veel discussies in het proces en verkleint de kans op veranderende houdingen tussen verkoper en koper.
MEER VRAGEN?
MKB Advies Partners is volledig thuis in de dynamiek van een bedrijfsovername en bedrijfsopvolging. Maak vrijblijvend kennis met een adviseur bij u in de regio. Bel 085 - 06 04 700 of stuur een e-mail naar info@mkbap.nl